maandag 2 januari 2012

De witte lijn

Er zit een witte lijn in mijn hoofd. Het is een grens die mij is aangeleerd. Als de grens overschreven wordt gaat er een alarmbel rinkelen.

Niet iedereen is altijd vrolijk. Al goed dat dat zo is, want het zou wat gek aanvoelen. En ik heb begrip voor mensen die in een situatie terechtkomen waar ze minder vrolijk van worden. Ah ja, want ik weet zelf goed hoe dat aanvoelt. En als het vrienden overkomt, leef ik met ze mee. Empathie is daar het mooie woord voor. Meevoelen met andere mensen. Ik denk dat dat mij over het algemeen goed lukt.

Alleen is daar een probleempje mee. Te veel is te veel. Daar heb ik dus een dikke witte lijn getrokken. De reden daarvoor is niet mooi. Ze is egoïstisch. Als je meevoelt met iemand, en je praat met hem of haar, dan is er hopelijk een positief effect. Je hoopt dat hij/zij zich beter zal voelen. Als dat zo is, zal je zelf ook genoegen ondervinden dat je de persoon kon helpen. In de eerste plaats natuurlijk voor die andere, maar dus ook een beetje voor jezelf.

Maar als dat niet lukt, en het ondanks je troostende woorden enkel slechter gaat, kan dat een probleem zijn. Hiervoor is mij een grens aangeleerd. Ik mag mezelf nooit zo inleven dat ik er zelf ongelukkig van word. Er is een eenvoudig en praktisch hulpmiddel voor. Als ik zelf wakker lig van een probleem dat iemand anders overkomt, dan is de grens overschreden. Dan is het tijd om een stapje achteruit te zetten en afstand te nemen. Het is natuurlijk zo dat je niet bij iedereen deze grens kan trekken, het hangt af van de band die je hebt. Het is dan ook een vuistregel die uitzonderingen toelaat.

De 12de stap in ons programma leert ons om andere mensen te helpen. Mensen die problemen hebben die we herkennen, kunnen we misschien helpen. Als de hulp niet aanvaard wordt of elke raad in de wind geslagen wordt, dan eindigt de stap. Zoals vele dingen in het programma geldt dat ook in het echte leven.

1 opmerking:

  1. Heel mooi gezegd Jan.. Ik ben die witte lijn ook nog voortdurend aan het aftasten. Iets dat ik van jou kan leren?

    BeantwoordenVerwijderen