woensdag 4 januari 2012

Fire !

Don't panic. In de open haard mag dat. Het was iets dat ik niet kende. Een echte open haard op een appartement. Maar nu hebben we er dus een.

En het is ook de bedoeling dat we hem gaan gebruiken. Niet om de ruimte te verwarmen, want dat lukt toch niet. Dat weet ik uit ervaring. Toen ik jong was hebben mijn ouders altijd een open haard gehad. Later werd die vervangen door een houtkachel. Nog later besliste mijn vader dat er ééntje bijkon. Dan plaatste hij ook een houtkachel in de keuken.

Zoals vroeger, nog veel langer geleden alle mensen dat deden met een Leuvense stoof. Je kon er op koken, want ze had drie kookplaten. Alleen moest je wel flink stoken om er iets op gaar te krijgen. Meestal waren we al blij als we water heet genoeg kregen voor een tas thee. Maar bij ons ging het dus echt wel om verwarming. We hadden immers een groot bos als achtertuin en mijn vader zorgde elk seizoen voor het nodige gratis brandhout. Ik heb zelf ook nog hout gekliefd in mijn jeugdjaren. Toch nen echte vent dus! Een houthakkershemd had er nog bij gepast, maar dat had ik niet. Maar hoe we ook ons best deden, het hele huis kregen we niet warm met de twee houtkachels. We hadden ook centrale verwarming en die gaf de extra graadjes warmte die we tekort kwamen.

Maar nu zal het dus vooral om de gezelligheid draaien. Op aandringen van bibi is het salon zo geplaatst dat we de open haard goed zien. Anders voel je zeker niets van de warmte. Intussen heb ik hem één keer getest, en hij is met glans geslaagd. De schouw trekt zeer goed. Ze zit ook wel behoorlijk hoog natuurlijk. Ze gaat van de tiende tot de 13de verdieping en er moet daarboven behoorlijk veel wind staan, want het tocht enorm. Maar dat is een goed teken, natuurlijk.

Ik ga nog de nodige attributen aanschaffen die nodig zijn om het vuur aan te krijgen en aan te houden. En nu gaan we natuurlijk hout moeten aanschaffen. Ik heb gezien dat je dat tegenwoordig in een doe-het-zelf zaak wel kan terugvinden. Alleen heb ik geen idee van de prijs, maar het doel is natuurlijk niet om goedkoper te verwarmen. Het moet gewoon een beetje gezellig zijn.

Een echt knetterend vuurtje zal het dus worden. Bij verschillende vrienden heb ik reeds zo'n mooie moderne gashaard gezien. Dat vind ik ook wel mooi, maar dat zou niet passen in ons appartement. Ik vind the real thing trouwens wel leuker. Ik ga echt hout aansteken en zorgen dat het vuur aanblijft. Hout klieven zit er niet meer in. De rug hé. En op een appartment zou het nogal onnozel staan. Maar misschien koop ik dat hemd nog wel, dan kan mijn ventje ook eens lachen.

3 opmerkingen:

 1. En het bos in de achtertuin is er ook niet meer zeker voor gratis brandhout?

  Geniet maar van de gezelligheid van de haard.

  Denk je een echt authentiek houthakkershemd te vinden in uw favoriet merk? :-)
  Het zal wel weer vreemdgaan worden denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm, de prijs van het hout in een doe-het-zelfzaak schijnt nogal tegen te vallen, volgens een vriend die dat recentelijk ook is gaan gebruiken. 5 euro voor een paar blokjes, die er natuurlijk op een uur of twee al doorzijn. Bij hen is het dus toch iets voor in uitzonderlijke gevallen!

  Maar heerlijk gezellig is het zeker wel ... :)

  Als je je dat hemd koopt, maak je toch wel een paar foto's? :D

  BeantwoordenVerwijderen