woensdag 25 april 2012

Kei-hard

Dat mag je dus heel erg letterlijk nemen. We hebben al een tijdje door dat ons gebouw overgedimensioneerd is als het op stevigheid aankomt. De muren en de draagbalken die we tot nu toe tegenkwamen zijn abnormaal hard. Ergens even een gaatje boren om een schilderijtje op te hangen moet gebeuren met een pneumatische boorhamer, zelfs al wil je maar een gaatje van 6 mm dik.

We merkten het in de keuken toen we voor de elektriciteit extra leidingen in de muur moesten slijpen. De slijpmachine draaide en de slijpschijfjes smolten weg. Maar er gebeurde niks tot we diamantschijven hebben aangeschaft. Dan ging het wel, nog met enige moeite. De binnenmuur tussen de keuken en de woonkamer is dun, maar van keihard beton. Bij het uitslijpen stootten we op dikke keien die het nog wat harder maken.

Ook de doe-het-zelvers die onze afzuiging in de keuken moesten voorzien hebben gezweet. Ze huurden een professionele diamantboor om een gat te maken naar het terras. Wat een klus van 1 à 2 uur moest zijn, heeft anderhalve dag geduurd. En ook daar is veel gezweet.

Dit keer moest het anders. De firma Hilti is gespecialiseerd in industriële boormachines. Weldra wordt het zomer en weer veel te warm in mijn kantoor. Mijn airco moet geplaatst worden en de buitenunit moet met de binnenunit verbonden worden door een gat van 8 cm diameter. De joekel van een machine die de werkman van Hilti had meegebracht had ik nog nooit gezien. Het beste van 't beste, watergekoeld. Er wordt eerst een constructie in de muur vastgezet waaraan de machine vasthangt. Dan kan hij met een hendel die als hefboom werkt zeer veel kracht zetten om de 40 cm dikke buitenmuur te doorboren. Uiteindelijk is dat ook gelukt, maar zelfs dit keer niet zonder moeite.


Dit resultaat was zelfs voor de man die het werk kwam doen nog niet gezien. De stukken muur die eruit kwamen zitten vol met grote keien en de blinkende stukken zijn betonijzers. Ze zitten elke paar centimeter in de muur, dus de ijzers die we nu doorboord hebben zullen het gebouw niet doen instorten.

Ons appartement is kei-hard :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten