vrijdag 22 juni 2012

De bezem

Het wordt dus alleen maar erger. We hebben vijf buren die een appartement hebben dat rechtstreeks aan het onze gebouwd is. Dat is natuurlijk een nadeel van een groot appartement: je hebt meer buren dan anders. Vier van die buren horen we nooit klagen. Eéntje dus wel. En dat is telkens dezelfde dame.

Deze week is ze erin geslaagd om tot drie keer toe te komen klagen dat we te veel lawaai maken. Geen enkel van die keren was trouwens tijdens de avond- of nachturen, dus dat er te veel lawaai is, is het zelfs niet aanvechtbaar. Maar of er te veel lawaai is om te beginnen, dat is de grote vraag.

Eerst kwam ze klagen omdat we bezoek hadden. Niet het bezoek op zich was storend, maar het feit dat twee jonge kindjes rondliepen in het appartement vond ze niet kunnen. Ik had het voorspeld en ja hoor, binnen het half uur staat madam aan de deur. Moeten we de kinderen dan op een stoel zetten? Ik weet niet of ze dat vroeg, want mijn ventje sprak haar toe. Ik weet wel dat de vier andere buren wellicht even veel voetstappen moeten horen als zij. Als het lawaai dan toch zo oorverdovend is, zijn de andere buren wel erg verdraagzaam.

Daarna nog 2 incidenten. Maar haar tactiek is nu anders. Ze heeft inmiddels niet meer het fatsoen om aan te bellen. Het gaat nu via de conciërge. De boodschap wordt doorgegeven en de conciërge roept ons op het matje via de parlofoon. Of we het wat stiller aan kunnen doen in de 9FG? Ik denk het niet. Het is meestal gewoon een radio of een televisietoestel dat op een normaal volume speelt. En het is nooit na 22u 's avonds en nooit voor 7u 's morgens.

En we gaan nog een stapje verder. Overdag als ik op kantoor mijn radio aanzet of een CD'tje speel - nogmaals op normaal volume en iets dat de vier andere buren nog nooit gestoord heeft - heeft madam besloten om met een bezemsteel tegen het plafond te stoten tot wij - de wildebrassen die geen respect hebben voor onze buren - de boodschap hebben begrepen en de volumeknop helemaal stil zetten tot we zelfs de stem van het nieuws niet meer verstaan.

Dat het op ontploffen staat lijkt me duidelijk. En het zal niet netjes zijn want ik ben er niet zo goed in. Als ze een keertje echt lawaai wil horen heb ik daar de nodige apparatuur voor in huis. Kwestie van de tollerantieknop in mevrouw haar hoofd even bij te regelen. Want met onze volumeknoppen is niks mis.

3 opmerkingen: