zondag 24 juni 2012

Filmpje !

Ik beloof dat dus al zo lang dat het belachelijk wordt om te zeggen dat ik er mee bezig ben. Christof kwam zingen en ik was DJ slash cameraman. Maar het resultaat daarvan is alleen nog maar te zien in een klein filmpje van een paar minuten dat ik toen snel heb ineen gebokst. Nu moest het echte werk nog gebeuren.

Er is een technische reden waarom het niet kon. Ik gebruikte twee camera's, één op een statief en de andere in de hand. Het statiefmodelletje heeft zijn werk gedaan, want de ganse avond werd gefilmd vanuit één camerastandpunt. En toen was de batterij plat. En dan had ik dus een technisch probleem. Eerder een sloddervosprobleem. Ik ben de lader van de camera kwijt. De aansluiting is USB, maar verschillende andere USB laders heb ik geprobeerd zonder succes. Ook een USB poort aan een PC deed niks.

Vandaag zag ik enkele genodigden terug dus de druk op de ketel was eventjes verhoogd. Ofwel vergeet ik de camera en maak alleen een filmpje van het eerste model, ofwel zoek ik een oplossing. Het tweede is per ongeluk gelukt. Ik hang de camera aan een USB poort van de iMac en plots laadt ie wel op. Het is trouwens die iMac waar ik de filmpjes op monteer, en ik wou enkel kijken of de plug paste.

Maar nu maak ik het me weer erg moeilijk. De twee camera's verschillen erg in kwaliteit. Daarom kocht ik ook de nieuwe, want twee modellen tegelijk heeft een normaal mens niet nodig. Maar het wil zeggen dat dat dus erg duidelijk is in het einderesultaat. Het beeld verschilt, maar zeker het geluid. Daarom moet nu het geluid van één camera op het beeld van de tweede gemonteerd worden. Dat wil zeggen lipsync check met het blote oog! Als iemand een speech doet moet het beeld en de klank kloppen of ik word gek.

Dat is trouwens iets wat me opvalt sinds ik zelf filmpjes monteer. Op het journaal veegt men daar z'n voeten aan! Bijna elke dag zie ik fouten in beeld/klank synchronisatie bij gemonteerde beelden. Heel vaak zie je in een item in het journaal iemand spreken in close-up, en dan klopt de klank. Die close-up wordt afgewisseld met een beeld van op een afstand. Maar omdat er geen budget is om met 2 camera's naar een nieuwsitem ter plaatse te lopen, lost men dat op door later in de toespraak van die persoon een groot beeld te nemen vanop afstand. En dan zie je hem allerlei dingen zeggen met zijn lippen die je helemaal niet hoort. Ik erger me er dood aan.

Nog zo eentje is het luistershot. Nu ik weet dat het achteraf wordt opgenomen vind ik het ergerlijk. Een interviewer stelt enkele vragen en de persoon antwoordt. Af en toe zie je het beeld van de interviewer die knikt. Dat wordt dus achteraf opgenomen, want er staat maar één camera. Dat wil dus zeggen dat de interviewer tien minuutjes moet staan knikken met zijn microfoon in de hand zonder dat er iemand voor hem staat. Ik wil dat graag eens in het echt zien. Ik denk dat ik me een kriek lach.

Dit alles om te zeggen: het komt er echt aan deze keer! Het filmpje dus hè :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten