maandag 22 oktober 2012

Bye bye AA-lst

Wordt het misschien wat ongeloofwaardig als je zegt dat het de laatste keer is? Ik zei het al een aantal keer en toch was ik de week erna weer op het appèl. Maar nu was het echt afscheid. De laatste AA meeting in Aalst.

We kregen vragenlijsten en huiswerk. Dat het helemaal anders is dan de meetings in Antwerpen, dat was ik al gewend. Ik kan moeilijk zeggen wat nu het leukste is omdat het zo verschilt. Het lijkt soms alsof we hier een ander probleem bespreken dan in Antwerpen, maar het is wel degelijk ook een AA meeting.

Vragenlijsten over zelfvertrouwen, hoe mensen het opkrikken of onderuit halen. Dat was het thema vorige week en het huiswerk voor deze week. Natuurlijk had ik dat niet gedaan, want een echte leerling was ik nooit. Maar een lijst met mensen die mijn zelfvertrouwen onderuit haalden door dingen die ze gezegd hebben, dat kan ik zo uit het hoofd opzeggen. Ik had de oefening lang geleden al gedaan en toen al veel geleerd. Bovendien vergeet ik levenslessen niet. Da's heel wat anders dan op de schoolbanken.

Ik zal ze missen, deze leuke babbeluurtjes. Dat is het hoor, het is amusement. Wie nog denkt dat het er serieus aan toe gaat op zo'n meeting, moet echt eens komen luisteren. In Antwerpen lachen we er vaak mee en zeggen dat het ons café is. Allee, bezat u ne keer heel goed en zeg dat je er bij hoort! Nee, grapje natuurlijk. Zo werkt het niet. We proberen ook echt wel iedereen te helpen.

Als ik eerlijk ben, moet ik wel zeggen dat ik op dat gebied de Antwerpse aanpak verkies. Iemand die voor de allereerste keer binnenkomt met een drankprobleem heeft snel een sterke houvast nodig. Voor mij blijven dat de mensen aan de tafel, maar ook de twaalf stappen van het programma. En daar ligt hier in Aalst minder de nadruk op. Maar iedere vergadering is autonoom, dus wie ben ik om daar commentaar op te geven.

Maar ik ga de mensen vooral missen. Ik heb vier maanden elke maandag samengezeten in deze groep en dat schept natuurlijk een band. Maar nu is het time to move on. Misschien is mijn volgende job ook afgelegen en moet ik weer op hotel. Misschien ga ik dan nog naar een andere groep. Of eens over de grens, wie weet. Het wordt koud deze week. Zoeken ze geen Delphi programmeurs op de Bahama's?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten