maandag 29 oktober 2012

Magic monday

Wat een rotslechte dag vandaag !

Vrijdag was mijn laatste werkdag bij de Vlaamse Milieumaatschappij. En dan maandag meteen de dag beginnen met een sollicitatie. En dat was een ramp. Ben blijkbaar niet goed genoeg. Ach ja...

Ik ben nog aan 't denken wat ik ga vertellen op de AA meeting van vanavond. Jaja, het is niet omdat Aalst verleden tijd is dat de meetings op maandag dat ook zijn. Ik kom in Antwerpen bijna nooit op maandag, maar de enkele keren dat ik wel kwam waren heel fijn. Het was dan ook het positief gepland momentje van de dag.

Laat dat nu net het thema zijn, dat is toeval. Ja, het is zo want ik geloof wel in toeval ;-)
De elfde stap uit het programma gaat over een dagelijkse inventaris. Je overloopt de goede en de slechte dingen van je dag. Je herkent dat er goede dingen waren en de slechte dingen plaats je in perspectief. Dat kwam dus van pas vandaag. Het is trouwens een truuk die ik lang voor de AA al leerde gebruiken.

Ik had hem uitgebreid met een andere truuk die er dicht bij aanleunt. Die komt uit de lessen mindfulness. Kies elke dag minstens één positief ding op voorhand. Als je dag er slecht uit ziet, plan je één ding extra dat wel positief is. Ik wist dat die sollicitatie kwam en ik wist dat ze misschien slecht zou aflopen. Daarom koos ik één ding op de planning: een AA meeting in de maandag groep.

Iemand vertelt dat ie het moeilijk heeft. Hij weet nu dat ie niet kan drinken, maar hij breekt zijn hoofd er niet meer over. Ik herinner me zijn eerste bezoek. Ik heb toen nog over hem geblogd. Zijn verbazing is weg, want hij weet nu dat hij gewoon ziek is. Daarna is het mijn beurt om te spreken en ik ga erop in. Dat is niet de bedoeling, maar soms zijn spelregels er om gebroken te worden. Ik vind dat ie veel vooruitgang heeft geboekt door dat te beseffen en ik zeg het ook.

Na de vergadering zegt iemand tegen mij dat dat mooi is. Ik kom zelf nog niet zo heel lang in vergelijking met anderen en toch zie ik al grote stappen bij de nieuwkomers. De oude rotten zien dat bij mij ook. Ik word eraan herinnerd dat ik altijd zei: ik kan alles aan, maar als er iets fout loopt met mijn werk, dan schuif ik uit. En ondertussen liep er veel fout zonder uit te schuiven.

Het bracht me op dat vodkamoment. Dat is zo grappig, omdat ik dat woord nu hoor in de uitleg bij andere mensen. Ze noemen het nu ook hun vodkamoment, misschien moet het in Van Dale komen ;-) Vandaag was er één! Een gigantisch groot zelfs. Vroeger was het zeker foutgelopen. In het eerste AA jaar zou ik het moeilijk gehad hebben, vanaf dan benoemde ik het vodkamoment. En nu merk ik 's avonds op de AA meeting dat er eentje gepasseerd is zonder het te beseffen. Zeg nu nog dat dit programma niet werkt!

Voor het eerst lazen we een stukje uit 'the big book'. Meer pagina's en veel meer God. Helemaal mijn ding niet. Maar zoals altijd blijft één zin hangen. Kijk eens naar wat gelovige mensen doen, het maakt niet uit welk geloof, en wat ze er aan hebben. Ik geloof in niks, behalve mezelf zeg ik dan altijd. Maar het is wel juist. Wij noemen dat de kracht van de tafel en ze vult hier vandaag de hele kamer.

Het is exact zoals op café gaan. Je zal terugdenken en zeggen: dat was een geweldige avond. Dit is hetzelfde maar intenser. Omdat het echt is. Er zit niks in de koffie, wij doen dat zelf. En de maandag groep heeft dus ook die kracht. Ik wist het al, en vandaag heeft het mijn humeur gered.

Wat een heerlijke dag vandaag !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten