zondag 18 november 2012

The best predictor of future behavior is past behavior

Dat is meteen mijn langste blogtitel. Het is een echt Dr.Phil-ism en we passen dat zelf ook toe.

Het komt erop neer dat mensen voorspelbaar zijn. Het is de tegenpool van people change. Hij gebruikt de uitspraak heel vaak als het gaat om mensen die een fout hebben gemaakt in hun leven maar beloven dat ze het vanaf nu niet meer zullen doen. Ik zag het al in een situatie waar een echtgenoot zijn vrouw meermaals geslagen had, en nu beloofde om haar vanaf nu met respect te behandelen. Dat hij het meerdere malen beloofde en telkens de belofte brak, was de dame in kwestie vergeten. Nee, ze wist het nog, maar nu deze keer meende de man het echt. People change, weet je wel. Iedereen verdient toch een tweede kans. Dat klopt ook, maar verdient iedereen een twaalfde of een dertiende kans? Het is dat soort antwoorden dat Dr Phil gebruikt om mensen wakker te schudden. Hopelijk helpt het soms.

Wij gebruiken het principe aan onze AA tafel. Het is wellicht niet netjes en het klinkt arrogant. Als iemand beslist om niet meer langs te komen, gaan wij er vanuit dat hij of zij opnieuw zal drinken. Het klinkt arrogant omdat het lijkt alsof we de waarheid in pacht hebben. Maar het is gebaseerd op de jarenlange ervaring die aanwezig is aan die tafel. Als mensen die er meer dan 30 jaar plaatsnemen me vertellen dat er tot nu toe nog niemand in slaagde om nuchter te blijven zonder die tafel, dan ben ik geneigd om hen te geloven.

Er komt kritiek op, want stel dat het wel al gebeurde. Zouden we dat dan weten? Zou die persoon het komen vertellen? Het is een terechte bedenking. Alleen heb ik zelf intussen enkel voorbeelden gezien van mensen die terug kwamen omdat het niet lukte. En ik ben er van overtuigd, moest ik zo zeker zijn van mezelf en tien jaar nuchter blijven zonder deze hulp, dat ik hen het zou laten weten. Eén sms'je is genoeg om te zeggen aan de groep: jullie hadden geen gelijk. Ik kan het wel alleen en ik heb jullie hulp niet nodig gehad.

Iedereen heeft een lijst gekregen met al onze GSM nummers. Ook de mensen die niet meer komen hebben zo'n lijst.

En zo'n sms'je heeft nog niemand ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten