maandag 21 januari 2013

Hij is er !


Is ie niet mooi? Over smaak valt niet te twisten, maar als je deze nieuwe glucosesensor vergelijkt met de Medtronic Enlite die ik gebruikte, dan is het verschil in uitzicht heel groot. Het lijkt meer op een iPod dan op een medisch apparaat.

De ontmoeting met de vertegenwoordiger uit Nederland was heel erg aangenaam. De man heeft heel uitgebreid de tijd genomen om het toestel voor te stellen en de procedure van het inbrengen enkele malen te trainen. Dan hebben we samen ook de eerste sensor aangebracht. De kleine zender hangt op mijn buik, wat je op de foto ziet is de ontvanger.

Hoewel ik voor mijn diabetesteam in het hospitaal enkel lof heb, deze service is toch anders. Het team heeft natuurlijk wel wat beters te doen dan zich met speciale gevallen bezig te houden die dit soort toestelletjes willen gebruiken. Maar bij deze persoon is dat de core business.

Ik krijg de zender en de ontvanger nu één maand op proef. Daarna zal ik beslissen om hem aan te kopen. Er moet al iets vreemd gebeuren moest ik dat niet doen. Hij had trouwens nog erg goed nieuws voor me. De duurtijd van één sensor wordt door de fabrikant gegarandeerd tot 7 dagen. Dan moet je een nieuwe plaatsen. We weten inmiddels dat dit type makkelijk 12 tot 15 dagen meegaat als je hem opnieuw opstart.

Het goede nieuws voor mij is de technische reden waarom de sensor "verslijt". De top van de sensor, het deel dat aan de naald in je buik zit, bevat enzymen. Die enzymen reageren met het vocht onder je huid. Afhankelijk van de suikerwaarde in dat vocht, zal de sensor een kleine elektrische stroom genereren. Die stroom zie je omgerekend op je scherm verschijnen. Het goede nieuws is: iemand die altijd redelijk lage suikerwaardes heeft, en met mijn HbA1c van 5.3 zit ik in die groep, zal de hoeveelheid enzymen trager opgebruiken dan iemand met hoge suikerwaardes. In de praktijk wil dit zeggen dat ik misschien wel 18 dagen met één sensor kan doen. Dat heeft als gevolg dat de kostprijs in mijn geval bijna halveert t.o.v. het oude systeem.

Voor de rest is het afwachten. Ik merk meteen dat ie erg stabiel is, al vanaf dag één. De uiterlijke look is natuurlijk geweldig, maar de technische mogelijkheden van de Enlite waren uitgebreider. Maar dat wist ik uiteraard op voorhand. Het feit dat ik een extra toestel moet meenemen wist ik ook.

Maar wie mij een beetje kent, weet dat ik hippe toestellen met een kleurenschermpje niet verafschuw ;-)

3 opmerkingen:

  1. Ik vind het heel spannend dat je de Dexcom kan uittesten Jan. Ben ook benieuwd naar de betrouwbaarheid van de waarden en van de reactiesnelheid bij hoogtes en laten. Als iemand hier objectief over kan zijn, ben jij het wel. Good luck!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thx! Ik ben ook heel benieuwd. De eerste indruk is heel positief !

    BeantwoordenVerwijderen