dinsdag 26 maart 2013

The thinker

The missing link is er! Elektronica, motortjes en servo's waren al genoeg geleverd. Maar er is één ding waar ik altijd mee vastloop. Dat is zuiver een kwestie van monteren. Het enige dat je kan doen is naar de Gamma rijden en wat bouten, moeren en schroeven kopen. Koop er wat aluminium plaatjes bij en je kan alles in mekaar steken dat kan bewegen. Je had immers al motoren, servo's en electronica om ze te besturen. Alles wat je dan moet doen is het monteren aan dingen die echt moeten bewegen.

En dan liep ik dus altijd vast. Het is daar immers niet voor bedoeld, die moeren en bouten. Ze dienen voor andere doe-het-zelf projecten. Moeren en bouten dienen om dingen vast te maken. Ik moet dingen maken die los zitten, anders bewegen ze niet. Maar dit is dus de oplossing. Er zijn massa's Chinese winkeltjes op de grote website die allemaal elektronische bouwstenen aanbieden. Het zijn zelfs allemaal dezelde bouwstenen. Alleen is de prijs nogal divers.
Maar er is dus maar een handvol winkels die deze mechanische bouwstenen aanleveren. Deze fabrikant biedt zijn waar ook aan op de website. Hij noemt zichzelf "the thinker". En dat moet kloppen denk ik, want hier is over nagedacht.
Ik vroeg me altijd af hoe ie dat nu deed. Er zijn dus tandwielen, ijzeren staafjes (assen) om ze te bevestigen en die gele stukken die het framewerk vormen. De tandwielen, assen en gele stukken moet je dus kopen voor een bepaalde dikte. Assen van 2 mm in een gat van 3 mm dat werkt niet. En andersom zeker niet.


Maar dat vroeg ik me dus af: als je alles van 2mm bestelt, hoe werkt dat dan? Het tandwiel moet vast zitten aan de as. De as moet in het frame zitten, maar niet vast, want het moet draaien. En soms wil je met dezelfde assen twee frames aan mekaar maken. Dan moeten ze dus wel vastzitten.

Vreemd...


Maar het is dus heel simpel. Overal staat bij het formaat een + of een - bij. Ofwel staat er niks bij. Als je een as koopt van 2 mm is die exact 2 mm. Maar koop je nu een tandwiel van "2 mm -" dan koop je een tandwiel met een gat van 2 mm - 0.02 mm, dus 1.98 mm. Het gat is dus te klein. Je koopt daarbij een frame van "2 mm +", en dat gat is dus in het echt 2.02 mm. De as zit dus in het te kleine tandwiel behoorlijk vast, en omdat het gat van het frame een heel klein beetje te groot is, kan het vrij bewegen. De as heeft trouwens meerdere soorten gaten, zowel "2+" als "2-". Afhankelijk van wat je wil, kan je de as laten draaien of laten blokkeren.

Geniaal, thinker !


1 opmerking: