zaterdag 15 juni 2013

Je moet

Door elkaar schudden. Zeggen hoe dom je bent door alles zo maar weg te gooien. Weet je dat dan niet? Zo hoort het helemaal niet. Je moet altijd je best doen. Je moet werken. Je moet je post open doen. Je moet afbetalen. Je moet liefhebben. Je moet iets maken van je leven.

Je moet gelukkig zijn.

Maar wat als ie niet wil? Wat als het niet lukt? Wat als ie niet luistert? Goede raad komt niet aan. Het maakt de put alleen dieper. Hoe vaker moeten in een zin zit, hoe meer foert hij denkt.

Ik heb snel een mening gevormd. Dat komt helaas door de ervaring die ik te veel heb. Al lang had ik ze, die mening. Ik weet dat ik snel conclusies trek. Toch is er nu consensus. Die hoeveelheden, de uren van de dag, de redenen waarom. Been there, done that. Als ik de harde cijfers hoor, schrik ik zelfs nog. Op die leeftijd zo'n volumes en zo'n uren van de dag? Daar schrik ik nog van. Maar het maakt geen verschil, dat is ook een deel van de les van vroeger. Mensen dronken soms één vierde en waren net zo verslaafd. Ik ging er twee keer over, dus hier was geen twijfel.

De oplossing is niet nabij. Hoe het moet, dat weet ik niet. Ik weet dat het woordje moet weg moet.

Probeer te zien wat je weggooit. Ik weet dat je het niet ziet. Trek je niks aan van wat hoort en niet hoort. Probeer je best te doen. Probeer te werken. Probeer de dringende post toch te openen. Probeer de afbetaling toch te doen. Probeer ooit weer lief te hebben. Probeer iets te maken van je leven.

Probeer het, probeer gelukkig te zijn.
Maar probeer het enkel voor vandaag.
Morgen zie je wel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten