vrijdag 5 juli 2013

CR2032

Heerlijk toch, een titel waarbij je een wtf-moment krijgt. Of misschien is dat helemaal niet zo, ik weet dat het tot twee weken geleden bij mij wel zo was.

Maar dit zijn ze dus, die beruchte knoopcellen die ik aan het testen was om te zien hoe lang ik coördinaten in een bos kan tonen. Dat moet enkele uren duren vooraleer het kleinood de geest geeft. Niet omdat iemand uren gaat staren naar mijn display - dat hoop ik toch - maar wel omdat ik hoop dat vele mensen na elkaar een minuut of twee nodig zullen hebben om de cijfers over te typen.

Net omdat de prijs onnozel was (laat ik het nu kwijt zijn, maar ik dacht zo'n 12 dollar voor 50 stuks) dacht ik dan ook dat het Chinese namaak was die zeker geen echte karakteristieken volgen van een Duracell datasheet. Laat dat nu net wél het geval zijn.

De test sluit af op 60 uren nuttige tijd voor de opstelling die ik had gemaakt. Het gaat dan om deze display en een microcontroller die geprogrammeerd is om coördinaten te tonen. Met nuttige tijd bedoel ik de tijd dat ik zeker ben dat alles nog werkt. In het echt zakt de spanning verder onder de 2.5V tot alles stilvalt, dat is na 90 uren. Maar die laatste 30 uren werkt de microcontroller op een spanning die de datasheet niet betrouwbaar acht en dat gaan we niet proberen in een koud en nat bos.

Ik heb van mijn Chinese batterijen geen datasheet en net daarom was ik zo pessimistisch in het begin. Meer dan één uur zou ie het wel uithouden, maar 60 had ik toch echt nooit verwacht. Dat wil dus zeggen dat de 50 modelletjes die ik in huis heb voldoen aan de beste normen zoals ik die vind in datasheets van Maxell of Sony. De batterijen hebben een capaciteit van 220mAh. In mijn geval wil dat zeggen dat ze theoretisch 63 uren meegaan (mijn opstelling verbruikt 3.5 mA, en geen 6 zoals ik eerst verkeerd had gemeten).

Maar dit soort datasheets had ik al enkele keren bekeken zonder de clue te snappen. Deze batterijen zijn immers gemaakt om jaren mee te gaan als interne batterij van een computer om te zorgen dat hij het uur en de datum niet vergeet als je hem uitschakelt. Die moet dus zeker 5 tot 10 jaar meegaan, want je vervangt die batterij nooit. De meeste gebruikers weten ook niet dat die er zit.

Daarom was ik misleid: de datasheet spreekt altijd over stromen van 0.2 mA, en mijn verbruik is 3.5 mA, dus bijna 20 keer meer. Ik ging er dan ook vanuit dat je de batterij extreem snel zou ontladen omdat ik ze 20 keer te zwaar belast. Maar eindelijk vond ik de juiste info op http://cr2032.co/. Dat is een hele website die alleen over dit soort batterijtjes gaat. Sterker nog: alleen deze soort die 20 mm breed is en 3.2 mm dik :)

De 0.2mA (Standard current) is de kleine stroom die garandeert dat je de batterij geen pijn doet. Als je onder die stroom blijft, zal je effectief de 220mAh (Nominal Capacity) kunnen gebruiken.
Maar het getal dat daar onder staat, is van belang in mijn situatie. Tot 6mA kan je gerust aansluiten op de batterij, als je dan tevreden bent dat ze niet meer de volledige capaciteit zal geven.
Ik dacht dan dat het als een pudding ineen zou storten, vandaar mijn idee van 1 uurtje, maar in realiteit valt dat reuze mee.

Deze leverancier was niet te beroerd om zijn worst case scenario's te publiceren. En dat leert me waar de klepel hangt: de 5mA curve vind ie van de worst case scenario's de minst erge, en ik haal die zelfs niet met 3.5mA. Mijn prognose is dus beter dan de blauwe lijn en mijn test was zelfs nog beter. Maar hieruit blijkt dat je op de blauwe lijn nog een batterij overhoudt die 110mAh capaciteit heeft, dat is dus de helft van wat hij "nominaal" garandeert. Met mijn 3.5mA zal dat dus 60-70% zijn van de beloofde capaciteit.

En dat maakt het heel fijn. Het wil zeggen dat ik sommige ontwerpen zo kan maken dat ik de batterij vast soldeer zonder dat ik ze ooit moet vervangen. Immers, als ze plat is zal de elektronica in het koude, natte bos al veel sneller versleten zijn dan de batterij.

I love it when a plan comes together :D

1 opmerking: