woensdag 24 juli 2013

Stupid, stupid me

A man with a plan! En alles was goed hoor. Eerst was er de nieuwe techniek die ik onder de knie moest krijgen om Atmega8 microcontrollers te solderen. Nee, er was nog een stap daarvoor! Eerst printplaatjes maken met koperen baantjes die dicht genoeg bij elkaar lagen zonder dat ze kortsluiting gaven.


Dat lukte maar half, maar het heeft enkel te maken met de slechte kwaliteit van het basisproduct (goedkope Belgische printplaten!). No probs there, dat los ik wel op als het echt juist moet zijn. Maar de chip zit goed vast en ik kan dit makkelijk herhalen. Het werkt in elk geval heel goed, dat is het belangrijkste.

Het printplaatje is nu achteraan op een display gemonteerd. Het leuke aan de display die ik nu bestuur met deze chip is dat ik me geen zorgen meer moet maken over zonlicht. Een LCD display geeft geen licht, maar hij verkleurt. Het is niet het meest flashy moderne type, maar het is altijd heel duidelijk, zowel in zonlicht als in het donker. De eerste foto is zonder flits genomen en dan verlicht de achtergrondverlichting de display zodat het heel duidelijk is.


Bij de tweede stond de flits wel aan en het blijft zeer duidelijk leesbaar, net omdat de puntjes zwart kleuren. Een 7-segment display zou je nu niet meer kunnen zien. Zo zou ie er dus uitzien in volle zon. Dat is leuk want ze zijn bedoeld voor de buitenlucht :)
Zonder achtergrondverlichting is zelfs zonneënergie een optie nu, want ze verbruiken erg weinig.


Maar waarom dan de titel stupid, stupid me? Wel daarom:


Het is goed hè, maar de bedoeling was anders. Ik heb speciaal dit type display gekocht van 2 regels van 8 karakters omdat er exact de 2 coördinaten van een waypoint op zouden passen. Je kan immers met 7 cijfers en een graden-teken één coördinaat tonen. Nu redeneerde ik dus uit mijn 7-segment gewoontes en dan klopt dat ook. Maar in een tekstdisplay neemt het puntje (de komma) óók één plaats in! Je hebt dus geen acht posities nodig (zoals bij een 7-segment waar het puntje apart naast het cijfer staat) maar negen.

Gelukkig heb ik ook alle andere modellen in huis van 1x16, 2x16, 4x20 karakters. Ik kan dus nog alle kanten op, maar dit is toch een beetje een kemel.

Ach ja, het belangrijkste van de test was dat alles werkt en dat ik vanaf nu de Atmega8 chips kan gebruiken. Gelukkig maar, anders moest ik deze doos al weggooien.

Ken je dat? Zo maar ineens een doos bestellen voor je weet of het werkt? Zelfvertrouwen is dat! Of gewoon ondoordacht?

Maakt niks uit hé, het werkt :D

2 opmerkingen: