woensdag 22 januari 2014

Boozefotograaf

Voor wie deze blog volgt, is het wellicht duidelijk dat ik nu en dan over mijn alcoholverleden schrijf. Dat was eigenlijk ook de reden van het ontstaan van de blog.

Nu zijn de pagina's die over dat thema gaan niet altijd makkelijk illustreerbaar. Ik bedoel dan dat ik graag een foto plaats op elke blogpagina, en ik merkte dat net die pagina's daar weinig ruimte voor hadden. Het is immers makkelijk om een foto te plaatsen naast een geocache-avontuur of een elektronisch gadget, maar als je schrijft over het dramatische moment dat je deed beslissen om niet meer te drinken, dan kan daar niet meteen een foto bij.

Ik zocht dan vaak wat ik echt wou online, maar dat is bijna onmogelijk. Een tijdje had ik een abonnement op een online fotoservice voor journalisten, maar zelfs in de oneindige databank van beschikbare foto's vond ik vaak niet wat ik zocht.

Daarom doe ik het nu zelf. Tot nu toe zijn er drie foto's die echt goed genoeg waren om ook echt tussen de tekst te plaatsen en dat deed ik dan ook. Ze komen dus niet van een fotograaf die themafoto's maakt, ik doe het nu zelf. Het voordeel is dat je het beeld dat je in je hoofd hebt exact in beeld kan brengen, zonder het compromis van 'iets dat goed genoeg is'.

Deze pagina's bedoel ik:
De harde klap
Abnormaal feesten
De logistiek

De eerste vind ik zelf de mooiste. De pagina ging over het moment toen ik besliste om te stoppen met drinken, en dat was een dramatisch moment. Ik kreeg letterlijk een harde klap en belandde in het ziekenhuis. Daar hoorde volgens mij een glas bij dat omgevallen is waardoor je drankje gemorst is. Dit heb ik dus zelf gefotografeerd:


Uiteraard heb ik geen whisky of cognac meer in huis, dus wat je ziet in het glas is koffie heel erg aangelengd met water tot de kleur klopt.


De koffie moest natuurlijk op een glad oppervlak gemorst worden en ik wou graag een beetje de 'dikte' tonen van de vloeistof alsof het glas net was omgevallen. Ik heb gewoon een wit plat bord gebruikt en de belichting zo geregeld dat je de achterkant van het bord niet ziet.


Die achtergrond is zo'n wit karton dat je ophangt om een ronde achtergrond te krijgen zonder dat je hoeken ziet op je foto.

Je hebt natuurlijk een statief nodig en dat heeft als voordeel dat je met langere sluitertijden een deel van de foto kan overbelichten zonder dat het echt erg opvalt. Ik wil immers niet dat je de randen van de foto ziet op de witte achtergrond van de blog.Dit is de tweede foto van de pagina 'abnormaal feesten'. Op die pagina wou ik graag een champagneglas met cola tonen en zoiets vind je nooit online. Toch niet de opstelling die in mijn hoofd zat.Zoals je ziet, moest er een hele constructie gemaakt worden om het glas schuin te houden. Je zou het zo houden als je het ingiet, en het schuim dat je verwacht bij champagne moest er nu ook zijn. Daarvoor heb ik suiker in de cola gedaan, dan begint alles hevig te bruisen. Dan is het een kwestie van veel foto's na elkaar nemen en diegene met de juiste hoeveelheid schuim eruit te kiezen.

De overbelichting moest ik wat overdrijven om geen randen te zien en daardoor zie je een stuk van de bovenkant van het glas niet meer, dat is jammer. Ook kan je de suiker in het glas zien liggen, maar op de bewuste pagina was de foto te klein om het op te merken.


Deze foto stond op de pagina van gisteren en ik had nu een beetje een ander idee. Niet langer een volledig witte achtergrond om geen randen te zien, want ik wou een gevoel van binnenkomen in een berging of in een donkere ruimte waar je flessen verstopt.Om het gevoel te geven dat je een deur opent zonder het licht aan te doen, moest het licht van één kant komen. Dan kwam mijn super 2200 lumens geocachepillicht van pas :)

Ik had eerst enkele foto's met alleen de flits op het plafond geprobeerd, maar die waren mega saai. Uiteindelijk dus alleen de zaklamp, zonder flits.

Dan zag je ook heel mooi de groene schaduw op de achtergrond. De flits deed die bijna helemaal verdwijnen, ook als ik hem heel zacht liet flitsen.

Ik zoek nu nog een manier om een dramatisch bewegend beeld te maken, maar voorlopig is die uitdaging nog te groot ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten