donderdag 23 januari 2014

Het lekt niet !

Die vorige nog wel hoor, nog een heel klein beetje. Maar de volgende stap was veel groter dan dat. Ik had al eventjes mooi een foto kunnen nemen van het bidet dat dus op die ingekorte bureau moest komen te staan, maar nu was het dus the real thing.

Dat moest natuurlijk nog warm water, koud water en een afvoer krijgen. En die lag daar dus helemaal niet. Twee bezoekjes aan de Hubo verder had ik alle juiste onderdelen om oude loodgieterij aan nieuwe buizen aan te sluiten en vandaag was er de ultieme test.

En ik ben geslaagd ! Een schoonheidswedstrijd zal ik er niet mee winnen, maar dat was ook niet de bedoeling. Het enige dat telt is: het lekt niet! Voor de duidelijkheid: op de foto staat alles wel aangesloten zonder lekken, maar de definitieve plaats moet nog uitgemeten worden.

Maar dit keer dus alles goed vanaf de eerste poging. Dat is behoorlijk straf, want enkele technieken had ik nog nooit gebruikt.

Zo heb ik gebruik gemaakt van afvoerbuizen die je moet verlijmen, en dat was nieuw voor me. Het blijkt veel eenvoudiger te zijn dan de snelkoppelingen die ik vroeger gezwind in elkaar probeerde te schuiven met wisselend succes. Dit is dus stukken goedkoper, veel steviger blijkbaar is de kans op lekken heel kein. Je moet het alleen ooit één keer proberen.

Een tweede nieuwigheid voor mij is iets dat je in principe helemaal niet mag doen (denk ik). Ik heb de waterleiding afgetakt aan een bestaande lavabo na de stopkraantjes. Maar ik heb daar een enorm goede reden voor: op deze manier moest ik de hoofdkraan niet dichtzetten. Ik weet van de afbraak van het bidet dat dat enorm gevaarlijk is wegens veel te oud en kans op fonteinen als je de hoofdkraan verkeerd opent of sluit.

Door af te takken na de twee stopkraantjes van de lavabo aan de overkant van het kamertje, kon ik gewoon even die kleine kraantjes dichtdraaien om de werken uit te voeren.

Dat wil dus ook zeggen dat de koperen buizen slechts de 10mm modelletjes zijn, en die kan je makkelijk op rol kopen zodat je geen eindeloos bochtenwerk moet uitvoeren. Elegant is het niet, waterdicht wel :)

En het gaat heel vlot:Nu alleen nog een oplossing voor de muur achter de bureau, want die moet bijtend-zuur-bestendig worden. Hoe dat in de praktijk moet, weet ik nog niet helemaal zeker maar hier werd eventjes hardop nagedacht over simpele witte tegeltjes zelf plaatsen.

Lap! Weer iets nieuws ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten