donderdag 16 januari 2014

Delphi XE5


Delphi XE5 Starter - Upgrade

Dat is de naam van de software die ik net heb aangeschaft. Het is een beetje vreemd dat ik dat nu doe, want deze programmeertaal die ik ken sinds versie 1.0 toen ik in 1996 mijn eerste Windows programma schreef, is vandaag meestal niet de eerste keuze voor nieuwe hippe softwareontwikkeling. Toch was het voor mij steeds de beste keuze, en hoewel ik probeerde in mijn periode van inactiviteit om c# aan te leren, heb ik nu toch deze weg gekozen.

De reden is simpel: ik plan op korte of middellange termijn geen omscholing meer naar een andere programmeertaal. Het is onzinnig als je bijna zeker weet dat je de komende maanden of jaren wellicht geen of nauwelijks freelance opdrachten zal kunnen uitvoeren zoals dat vroeger ging. Mij verplaatsen naar een bedrijf en er enkele maanden voltijds gaan werken, staat niet meer in de planning.

De beste manier om de toekomst te voorspellen is kijken naar het verleden. Wetend dat ik nu veertien maanden en een klets niet kan werken, voorspelt dat dat op z'n minst de komende maanden ook zo zal zijn. Het kan ook één of meerdere jaren worden. De vraag is niet meer of ik ooit helemaal beter word, maar wel: indien het zo is, voor welke termijn. Het is dus veiliger om vanaf nu zaken op te zoeken die ik in mijn eigen kantoor kan uitvoeren zonder dat er grote verplaatsingen aan te pas komen en zonder dat ik per se voltijds kan werken. Op lange termijn geeft dat meer garantie op zekerheid.

Dat is een lange uitleg om te zeggen: ik ben heel erg blij dat men beslist heeft om een speciale deal te maken bij de nieuwe eigenaar die Delphi ontwikkelt en verdeelt. Ik kan nu, net omdat het slecht gaat met mijn bedrijfje, Delphi aankopen voor 149€. Normaal kost dat 1000€ voor de 'kleine' versie en 4000€ voor de grootste. Die 4000 betaalde ik nooit, maar ik ging wel ooit boven de 1000. Als eenmanszaak zijn dat behoorlijke bedragen, en ik vind het dan ook geweldig dat het nu kan voor 149€.

De voorwaarde van de licentie is simpel: een klein bedrijf zonder winstoogmerk of met een hele kleine winst mag dit commercieel gebruiken aan die prijs. Als wat je programmeert ooit uitgroeit tot een 'volwaardig' commercieel product dat ook navenant opbrengsten genereert, dan voldoe je niet meer aan de voorwaarden van de licentie en moet je de dure versie kopen.

Ik kan niet wachten tot dat ook echt zo is. Dat wil dan zeggen dat het plan gelukt is :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten