zaterdag 18 januari 2014

Disk Recon 5.0

Dit is zo'n stukje software waarvan je denkt: dat had ik al jaren geleden moeten opzoeken. Sterker nog, ik probeerde het ooit zelf te schrijven in Delphi, maar van wat ik me herinner was het geen groot succes.

Wat het doet? Heel erg veel, en dat heb ik allemaal nog niet ontdekt. Maar hét topic dat voor mij persoonlijk van belang is, zie je in de foto. De taart geeft aan hoe je harde schijf eruit ziet. Je kan dat ook zien in Windows Verkenner, maar dit gaat veel verder.

Als je zo'n sloddervos bent zoals ik, weet je met de jaren niet meer waar je blijft met alle bestanden op je schijf. De ideale oplossing is dan een schijf bijplaatsen en dat deed ik nu drie keer. Alleen is de c-schijf de belangrijkste van de vier en als die vol staat, loop je met alles vast.

Dan geeft deze grafiek aan in welke mappen er nu veel bestanden zitten. Dat zie je normaal helemaal niet, tenzij je elke map en submap gaat overlopen en daarvoor neem je best enkele dagen verlof.

Samen met één extra tool die alle grote bestanden van de hele schijf in een simpel lijstje toont, heb ik na de scan die zo'n kwartiertje duurde meteen 25 GB kunnen wissen of verplaatsen naar een andere schijf. Dat lijkt misschien niet massaal veel tegenwoordig, maar als je zo'n oude machine hebt zoals ik, telt dat erg mee.

Waarom ik echt zo enthousiast ben? De software komt van http://www.blacksunsoftware.com en dat is dus gewoon een Kempenaar die veel bezig is met geocachen en ook in Delphi programmeert. We begonnen te mailen nadat mijn tooltje dat die cirkels rond caches tekent, was verschenen op een Facebook geocachegroep.

Zo kom je lotgenoten tegen die dezelfde passie delen. En dit keer is dat dus niet enkel geocachen, maar ook Delphi. Dat was trouwens ook de onmiddelijke aanleiding om verder te denken naar nieuwe dingen die ik nu plan, en daar hoort dus ook die nieuwe Delphi XE bij die hier al eens passeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten