donderdag 6 februari 2014

Niet terug naar af

Het was helemaal niet terug naar af. Hetgeen te verwachten was, is ook gebeurd.

Er is maar één ding belangrijk aan onze tafel. Eén ding maakt het anders dan in de omgeving waar je dagelijks leeft. De belofte om niet te drinken telt maar voor één dag. Je krijgt dat buiten de AA aan niemand verkocht, want het is aartsmoeilijk voor de betrokken personen.

Stel dat ik je nu zeg dat ik niet beloof om nooit meer alcohol te drinken. We weten allemaal wat er gebeurt als ik het wel doe, en het zou niet meer dan eerlijk zijn dat ik die belofte dus wel doe aan de mensen die me dierbaar zijn. Ik heb ze immers heel erg gekwetst door het vroeger keer op keer wél te beloven en telkens die belofte te breken.

Het zou niet meer dan fair zijn om het dan uiteindelijk eens écht te menen. Gewoon eens voor eens en voor altijd zeggen: schluss, gedaan ermee, ik drink nooit meer alcohol. Dat zou nogal een opluchting zijn voor de mensen die weten wat een rampzalige gevolgen mijn gedrag vroeger had.

En toch doe ik het niet. Nèh!

En dat is niet omdat ik koppig ben. Ik ben het wel hoor, maar dat is niet de reden. Er zit namelijk een keihard psychologisch truukje in die eerste stap die ervoor zorgt dat ik mijn belofte vanaf nu NOOIT meer breek. Ik beloof het gewoon niet, dan kan ik de belofte ook niet breken.

En wat gebeurt er dan? Ik beloof het nu enkel aan mezelf, niet aan iemand anders. En ik beloof het enkel voor één dag. Niet meer voor heel mijn leven. Eén dag, enkel voor mezelf, dat kan ik net aan.

Dat ene ding is anders dan in de omgeving. Het is trouwens anders dan wat ik vroeger wél moest beloven aan mijn psychologe. Ik moest die belofte doen om nooit nog te drinken en als ik ze brak, kreeg ik naar mijn voeten. Daarom werkte het ook niet. Aan onze tafel is het omgekeerd en daarom werkt het wel.

Het was helemaal niet terug naar af. Het was geen zondaar die binnenkwam, maar een gewone man die zijn goede en minder goede kanten heeft. Een minder goede kant is dat ie soms een pintje te veel drinkt. Hij heeft dat nu gedaan en we hebben gehoord waarom dat zo was. En het was niet erg. Niemand wees hem met de vinger. Dat komt omdat niemand het ooit van de eerste keer juist deed. Iedereen heeft diezelfde uitleg ooit aan deze tafel gedaan dat het deze keer één keer is fout gelopen. En toen was dat ook niet erg. Je komt binnen, legt het uit, krijgt begrip en vertrekt weer.

Het is niet terug naar af.
Het is een kleine misstap.
Hier mag je die zetten omdat je normaal bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten