vrijdag 7 maart 2014

Dexcom en frieten II

Ik ben weer even blij dat ik heel mijn leven hier neerschrijf, zo kan ik telkens vergelijken met hoe het vroeger was.

Bijna een jaar geleden was ik nog behoorlijk aan 't oefenen om frieten te eten. Wat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is, ligt soms voor een type 1 diabeet heel wat minder voor de hand. Maar toen ik hier over Dexcom en frieten een grafiekje plaatste, dan was dat nog om te zeggen dat ik blij ben dat Dex mij op tijd verwittigde en dat de schade beperkt bleef.

Als ik de grafiek van toen nu herbekijk en ik vergelijk hem met deze van gisteren, dan kom ik van heel ver !Het komt natuurlijk omdat ik sinds de vorige blogpost mijn bolus voor frieten helemaal anders toedien met de insulinepomp. Ik weeg trouwens de frieten nu wel altijd af, anders lukt dit soort grafiekje nooit. Ik weeg nu 300g (diepgevroren) frieten af en reken daar 70g koolhydraten voor. Of het klopt met de werkelijkheid, weet ik niet maar dit doet het gewoon goed.

Die bolus geef ik nu gespreid met een zogenaamde 'dual wave bolus' van 50%/50% over 3.5 uur. Dat wil zeggen dat de insulinepomp 50% van de insuline meteen geeft, en de overige 50% krijg ik toegediend over de komende 3.5 uur. Als je weet dat insuline 3 uur werkt in je lichaam, zal je dus effectief 6.5 uur overbruggen om de frieten te 'verteren'. Het is dus geen 10u zoals in de vorige blogpost toen ik me wel overeten had. Maar toch, de frieten beïnvloeden mijn bloedsuiker nu 6.5 uur.

Ik vertelde een tijd geleden hoe blij ik was dat ik dit nu onder controle had aan een niet-diabeet. Zijn antwoord was dat dit toch wel allemaal een heel gedoe was en dat ie het zelf niet zou kunnen. Stel je voor dat je voor elk ding dat je eet zo moet nadenken en een jaar moet oefenen voor je één maaltijd onder de knie hebt, dat is toch geen leven? Dat waren zijn woorden natuurlijk.

Ik sta er nooit bij stil, het is nu gewoon zo. En dan ben ik inderdaad heel blij met dit grafiekje van de laatste vrijdag-frietjesdag :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten