vrijdag 9 mei 2014

Een nieuwe operatie

Eén jaar en een week geleden zal het zijn als ik opnieuw onder het mes ga. Zo lang heb ik dan rondgelopen met die constructie - Dynesys - die me in de toekomst zou moeten behoeden voor meer rugproblemen. Er zou meer stabiliteit komen en er zou veel bewegingsvrijheid resten na het aanbrengen van de constructie in de onderste drie wervels van de rug.

Dat heeft het dus allemaal niet gedaan en na de zoveelste poging om weer te revalideren en extra foto's te bestuderen, viel vandaag de beslissing om de Dynesys eruit te halen. Eerst wou de chirurg nog een MRI voorstellen, maar ik heb meteen duidelijk gemaakt dat het - als het aan mij ligt - helemaal zinloos is. Hij schijnt het te beamen en maakte er ook geen punt van. "Je bent dus hier om een operatie te vragen", zei ie dan. Het lijkt alsof ik in de broodjeszaak een martino bestel, maar daar kwam het op neer. Hij heeft ook geen enkel zinnig argument meer kunnen geven waarom ie nu nog onderzoeken zou doen. Ik denk dat het dan ook vooral was om me niet te bruskeren en dan binnen twee maanden na een volgende scan te zeggen dat we beter opereren.

Soit, het was al lang duidelijk en we zijn het er nu ook over eens: de Dynesys was geen succes en hij moet eruit. Dat is jammer, want het zal willen zeggen dat ik minder mobiel zal zijn omdat de onderste drie wervels vastgezet worden. De tussenwervelschijven worden verwijderd en vervangen door kunststof. Het ruggemergkanaal boven de probleemzone is vernauwd en moet worden 'opgekuist'.

Dat zal gebeuren op 22 mei, dus binnen twee weken al. Zoals gewoonlijk verwacht men een dag of 5 - 6 in het ziekenhuis en een nieuwe revalidatie van drie tot zes maanden.

Ik was trouwens ook in het ziekhuis voor een MRI vandaag. In mijn nek is een gelijkaardig probleem ontstaan omdat ik in mijn rechterarm een verminderde gevoeligheid heb en soms extreme jeuk. De huisdokter denkt aan een nekhernia en de chirurg bevestigt dat dat mogelijk is. Maar voorlopig wachten we dat fotootje nog af. Eén probleem tegelijk aanpakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten